Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Rady a tipy, aby bylinky prosperovali

Rady a tipy, aby bylinky prosperovali
2. marca 2020

Bylinky sú veľmi obľúbené nielen pre svoju vôňu, chuť, všestranné využitie, ale aj pre jednoduchosť pestovania. No netreba na ne zabúdať úplne! Prinášame pár rád na júnovú starostlivosť.

  • Kyprite pôdu Kyprením povrchovej vrstvy pôdy sa porušujú pôdne kapiláry a znižuje sa vyparovanie vlahy.
  • Odstraňujte kvety Z listových byliniek odstraňujte kvetonosné stonky, aby sa lepšie vyvíjali listy. Rastlina vtedy neplytvá silami na tvorbu semien.
  • Silno ich režte Niektoré bylinky, konkrétne majorán, mäta pieporná a medovka, sa po silnom reze čoskoro opäť zregenerujú a dorastú na celistvý kríček. Na pravidelnú spotrebu ich môžete priebežne strihať až do jesene.
  • Kontrolujte škodcov Pravidelne kontrolujte, či bylinky nie sú napadnuté škodcami, alebo chorobami, a podľa potreby zasiahnite primeraným spôsobom.

Mätu piepornú a medovku môže napadnúť hrdza, čo je hubové ochorenie, ktoré sa vyskytuje najmä za teplého počasia. Prejavuje sa škvrnami a pľuzgierikmi na stonkách a listoch. Postihnuté rastliny treba tesne pri zemi odrezať a choré časti zlikvidovať spolu s domovým odpadom. V komposte mäže spóry húb prežiť.

Keď sa na bylinkách objavia listové vošky alebo iné škodce, takisto treba odstrániť napadnuté časti, zabránite tým prenosu nákazy alebo šíreniu škodcov na susediace rastliny.

Ak používate bylinky ako koreniny, v prípade nákazy prichádza do úvahy iba použitie rastliných výluhov, odvarov a záparov. Boj proti chorobám a škodcom chemickými prostriedkami je absolútne vylúčený.

  • Množte ich Viacročné bylinky, ako rozmarín, šalviu, dúšku tymianovú, Alojziu citrónovú, slamihu, levandulu či santolinu cypruštekovú, môžete rozmnožovať odrezkami.
  • Nezabudnite na tie v črepníkoch Bylinky v črepníkoch potrebujú na zdravý a silný vzrast viac výživných látok než rastliny vysadené na záhonoch. Preto im počas vegetačného obdobia doprajte jednu až dve dávky hnojiva. Črepníky by ste mali vždy po týždni pootočiť, aby rastlinky dostali svetlo zo všetkých strán.